Friday, January 18, 2013

Heilureiden tutkimista valoporteilla, osa 1 (7lk)

Tänään oli ensimmäinen kerta kun 7. luokkalaiset saivat käsiinsä anturit. Yritimme selvittää valoportin avulla miten heilulin pituuden tai painon muutos vaikuttaa sen taajuuteen (työohje). Käytössämme oli vain kaksi valoporttia, joten vain kaksi paria pääsi tekemään työtä kerrallaan. Muut määrittivät itsetekemänsä heilurin taajutta käsipelillä.
Olin laskenut mielessäni, että jokainen pari ehtisi hyvin tehdä anturimittaukset yhden kaksoistunnin aikana mutta todellisuus olikin sitten aivan toinen. Kolme paria ehti tehdä mittaukset loppuun, kahdella ne jäivät kesken ja kaksi paria ei ehtinyt mitata ollenkaan.
Ehkä näin jälkikäteen ajateltuna tässä työssä yhdistyy niin moni uusi asia, että ei ihmekään että homma kesti kauemmin kuin olin ajatellut. Ensinnäkin ongelmia tuotti hahmottaa se miksi ei voinut verrata pitkää ja painavaa heiluria lyhyeen ja kevyeen. Tämän lisäksi LoggerPro oli täysin uusi ohjelma kaikille (+ piti osata ladata oikea mittaustiedosto LoggerProssa), digivaakaakaan ei osattu vielä käyttää (ei saatu grammoja esiin) jne. Eli, vaikka digivihon käyttö ja PowerPoint - tiedoston lataaminen netistä ja sen täyttäminen olivatkin jo hallussa, työssä oli paljon uutta ja outoa.
Sillä aikaa kun kaksi paria teki anturimittauksia muiden piti tehdä heiluri ja määrittää sen taajuus käsipelillä. Tämänkin työn tekeminen vaati paljon ohjausta, joten koko ajan piti neuvoa jotakin ryhmää, jopa ajanottokellon avaaminen ja käynnistäminen netistä vaati tarkkoja ohjeita (linkki PowerPointissa pitää avata hiiren oikealla näppäimellä: "avaa hyperlinkki", paina vihreää nuolta, paina start/stop).
No, ehkä pitäisi olla tyytyväinen siihen, että yksi pari sai työn tehtyä alusta loppuun. Sai jopa tallennettua tulokset digivihkoon! Muiden kanssa joudumme jatkamaan hommaa ensi viikolla.

Valoportti ja eri pituisia ja painoisia heilureita (esivalmistelut)
Mitä tästä opimme: ainakin pari valoporttia olisi pitänyt olla lisää, että koko porukka olisi ehtinyt tehdä mittaukset kaksoistunnin aikana. Tai sitten anturimittaukset olisi pitänyt tehdä yhdessä opettajan koneella, ja vain työselostukset olisi täytetty oppilaiden koneilla.

No comments:

Post a Comment