Friday, September 27, 2013

Tietokoneet ja 7. luokan fysiikka (7lk)

Tänä syksynä otin härkää sarvista kiinni ja aloitimme uuden 7. luokan kanssa tietokoneiden käyttämisen heti ensimmäisistä tunneista alkaen. Tämän lisäksi vaihdoimme uuteen kirjasarjaan ja aloitimme aikaisemmasta poiketen fysiikalla. Ja jotta asia ei olisi aivan helppoa em. lisäksi otimme käyttöön myös uuden SanomaPro.fi - oppimisympäristön! Ryhmälläni ei ole ollut vielä yhtään tuntia tietotekniikkaa, joten aloitimme salasanojen jakamisella...

Ensimmäiset anturimitaukset teimme heilurin taajuudesta. Kolmen valoportin avulla oppilaat saivat mittaukset tehtyä neljän hengen ryhmissä ilman suurta draamaa, ja olisimme saaneet työselostuksetkin SanomaPro.fi:hin, jos vain kaikki oppilaat olisivat päässeet koulumme työtilaan. Vielä nytkin yksi oppilas ei jostain kumman syystä työtilaan pääse, mutta muuten olemme saaneet tallennettua työselostukset jokaisen parin omaan "digivihkoon", jonka tein SanomaPro:n "keskustelu":n avulla.  Keskustelut sai lisäksi rajattua ryhmien avulla niin, että vain työpari itse näkee sen.

Toisen anturimittauksen teimme äänen taajuudesta niin, että itse koe tehtiin yhdessä opettajan koneella ja oppilaat latasivat LoggerPro-tiedoston omalle koneelleen tarkempaa analyysia varten. Näiden mittausten jälkeen oppilaiden on ehkä helpompi ymmärtää, että ääni on todellakin värähtelyä. Samoin taajuuden merkitys tulee selkeämmäksi, kun ruudulla näkyy "tiheää" ja "harvaa" aaltoa korkeamman ja matalamman ääniraudan mittauksissa.
Aluksi hieman mietin, että miten onnistumme 7.-luokkalaisten kanssa antureilla mittaamisessa, mutta lopulta kaikki on sujunut vallan mainiosti.  Olemme toki edenneet hieman rinnakkaisryhmää hitaammin mutta luulen meidän saavan toiset kiinni jossain vaiheessa.

2000Hz äänirauta



Ohminlain tutkimista antureilla (9lk)

Viime vuonna tein Ohminlaki-mittaukset opettajan koneella mutta tänä vuonna uskaltauduin antamaan mittalaitteet oppilaille. Koulullamme on nyt neljät virta- ja jänniteanturit, joten saimme tehtyä mittaukset 3-4 hengen ryhmissä. Oppilailta meni työn suorittamiseen yksi oppitunti ja lopputuloksena blogeihin ilmestyi hienoja virta/jännite-kuvaajia. Tämä anturimittaus on erityisen hyvä siksi, että oppilas näkee välittömästi tietokoneen ruudulta miten jännitteen nostaminen kasvattaa sähkövirtaa. Nopeimmat ryhmät ehtivät mitata jopa kaksi vastusta!

Erään ryhmän työseloste


Tässä linkki työohjeeseen.