Wednesday, August 29, 2012

Anturit oppilaiden käsissä (8lk)

Tänään ensimmäinen oppilasryhmä pääsi tekemään anturimittauksia ihan itse. Viime vuonna pystyin vain näyttämään anturimittausten tuloksia tykin kautta mutta nyt pääsimme itse asiaan eli oppilaat mittasivat itse lepo- ja liikekitkan voima-antureilla. Jokainen pari sai tehtyä mittauksen pienen alkuhässäkän jälkeen. Jostain ihmeen syystä läppärit eivät tunnistaneet antureita heti, vaan jouduimme tekemään temppuja ajurin latautumisen kanssa (ajurin lataaminen Windows updatesta piti ohittaa käsin, tämä on kuulemma Windows7:n ongelma). Onneksi oppilaat osasivat tehdä vaaditut temput ja opettivat ne minullekin. Nyt näyttäisi siltä että läppärit tunnistavat anturit heti.

                                        Ensimmäinen ongelma ilmeni jo tässä kytkentävaiheessa...

Antureilla mittaaminen sujui hyvin vaikka vain kaksi paria pääsi mittaamaan kerrallaan (koululle on hankittu vain kaksi voima-anturia). Ehdin hyvin neuvomaan näitä kahta paria, mittaus oli nopeasti tehty ja laitteet pystyi siirtämään seuraavalle parille. Muut parit tekivät sillä aikaa kirjan tehtäviä blogiin.

                                        Lepokitka ja liikekitka mittaus voima-anturilla

Olin ajatellut että vain nopeimmat ehtivät tekemään anturityön mutta lopulta koko ryhmä ehti tehdä sen. Töiden tekeminen on tosiaankin nopeampaa tietokoneella! Ennen kitkatyön tekoa esittelin voima-anturin toimintaa tekemällä voima-vastavoima demon (ohje löytyy täältä: http://virtuaalivihko2.wordpress.com/2012/08/29/voima-ja-vastavoima/). Tämä tuntui riittävän työohjeeksi, anturin käyttö on sen verran yksinkertaista. Pitänee miettiä kuinka tarkkoja työohjeita kannattaa jatkossa tehdä, nyt oikeastaan vai työselostusohjetta katsottiin blogista.

Tässä linkki lepo- ja liikekitkan mittausohjeeseen:
http://virtuaalivihko2.wordpress.com/2012/08/24/maarita-lepo-ja-liikekitka-anturilla/

No comments:

Post a Comment