Sunday, August 19, 2012

WordPress - blogin "ominaisuuksia"...

Eipä mennyt kauaakaan, kun tuli vastaan ensimmäinen ongelma :-) Alkuperäinen ideani siitä, että jokaisella oppilaalla voisi olla oma WordPress - bloginsa (oma virtuaalivihkonsa) ei ollutkaan niin loistava kuin aluksi luulin. Ideani siitä että voisimme kätevästi lähettää sähköpostilla tunnilla tehdyt tehtävät ja selkkarit molempien blogeihin ei toiminutkaan: WordPress ei suostu päivittämään samaa sisältöä kahteen eri blogiin yhdellä sähköpostiviestillä. Lopputulos oli aina se, että ensimmäisessä blogissa teksti oli kahteen kertaan ja toisessa ei ollenkaan! Kilpaileva blogipalvelu Blogger pystyy tähän mutta jostain syystä WordPress ei. Tämä "toiminnallisuus" estää myös sen, että en voi lähettää ryhmäsähköpostipäivityksiä oppilaiden virtuaalivihkoihin kuten olin ajatellut (idea oli se että olisin julkaissut esim. videoita ja lähettänyt vain linkin oppilaiden blogeihin)...

Sähköpostipäivityksen "kätevyys" osoittautui siinäkin mielessä hankalaksi, että lähettämisen jälkeen piti aina tarkistaa onko se todellakin mennyt perille vai ei ja tätä varten blogin omistajan piti kirjautua omilla tunnuksillaan WordPress.com:iin (koska halusimme salasanasuojatut blogit). Ja koska parilla on aina yhteinen läppäri ja vain yksi voi olla kirjautuneena sisään kerrallaan, hommahan menee pelkäksi salasanojen naputteluksi, jota oli tarkoitus välttää... Lisäksi jokaisella blogilla on vain 3GB:n tallennustila, joten miksi kuluttaa sitä turhaan saman asian tallentamiseen kahteen kertaan?

Kolmas huomaamani asia oli se, että 11 blogin seuraaminen voi olla hankalaa, kun osassa on vielä sama sisältö. Jos haluan kommentoida jotain niin kommentin laittaminen kahteen eri blogiin samasta asiasta ei ole järkevää.

Toisaalta huomasimme ihmeeksemme, että blogiin voi tallentaa myös PowerPoint - tiedostoja! Olin ollut siinä käsityksessä, että blogiin voi tallentaa vain kuvia ja PDF:iä mutta näköjään seuraavat tiedostomuodot on tuettuja: jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, ppt, odt, pptx, docx, pps, ppsx, xls, xlsx lisäksi blogiin voi tallentaa audiotiedostoja (mp3, m4a, wav, ogg).

Em. ongelmathan ratkeavat sillä, että vaihdetaan blogit henkilökohtaisista parikohtaisiksi, eli annetaan parille kirjoitusoikeudet ja päivitetään työt vain yhteen blogiin. Kun pari vaihtuu jatketaan töiden tekemistä toiseen blogiin ja näin saadaan jokaiselle oppilaalle kaksi blogia: alkukurssi ja loppukurssi (paria vaihdetaan puolessa välissä). Kun vain yksi kirjautuminen riittää niin päivityksiä voi tehdä suoraan WordPressin käyttöliittymän kautta, sähköpostipäivityksiä voimme kokeilla kännyköillä ja iPadeillä sitten kun sen aika tulee.

Videoiden julkaiseminen on vielä ratkaisematta, pitäisikö ne pistää youtubeen, Koppaan, DropBoxiin vai mihin... Se selvinnee sitten kun sinne asti päästään...

No comments:

Post a Comment